De wolf, de moeflon en de baron.

Ik ben met stomheid geslagen. Is Baron van Voorst tot Voorst alle contact met de realiteit kwijtgeraakt? Dat valt van veel mensen te zeggen, maar deze is wél gezagvoerder over ons Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Wat is er aan de hand? Ten eerste bemoedigt hij het vervuilen van Park met de uitlaatgassen van vele auto’s.
Het is toch van de zotte dat in deze tijd van grote zorgen omtrent het klimaat er zowiezo nog auto’s door het Park mogen rijden. Zonder dat de baron ook maar een enkel plan heeft liggen om slechts electrisch aangedreven voertuigen toe te staan. Waar blijft de politiek? Het gaat ten slotte om “ons” Nationaal park. En waar blijft Natuurmonumenten of Staats Bosbeheer? (Even verderop komt in een ander kader een onbegrijpelijke en niet uit te voeren eis van de baron aan Natuurmonumenten aan bod.)
Maar er is meer. De baron wil graag exoten (moeflons) inheems laten verklaren. Dat kan, zegt hij, omdat de Internationale Natuurorganisatie IUCN in haar richtlijnen zegt dat het gebruikelijk is dat een exoot die hier meer dan 100 jaar zelfstandig overleeft heeft inheems mag worden. Maar: de moeflon heeft het zeker niet zelfstandig voor elkaar gekregen. En bij Natuurmonumenten, lid van de IUCN leeft een andere visie: exoten horen hier niet.
Wie het wél zelfstandig voor elkaar had is broer Wolf. Die was hier altijd al, maar dreigde bijna te verdwijnen door de jagende mens. En dat precies is het wat baron van Voorst tot Voorst al jaren voorstaat. Doodschieten dat beest wat hier op eigen beweging weer aan het terugkeren is. De baron doet dat graag (eventueel met zijn goede vriend, onze koning). Als wisselgeld voor het inheems verklaren van de exotische moeflon wil ie dan wel de hekken openzetten die hij gesloten had om de wolf buiten te houden. Kunnen ze hem fijn schieten als ie binnenkomt. Hoewel, zegt de baron, de jacht geen doel op zich is. Hoezo niet? En nou komt het: Natuurmonumenten, wat het beheer voert over het aangrenzende Deelerwoud3 moet er dan wel voor zorgen dat door het opnieuw geopende hek niet ook veel herten mee naar binnen komen. Dat lukt natuurlijk nooit, en dan heeft onze baron ook nog een reden om herten af te gaan schieten. Hoezo is de jacht geen doel op zich?

Een en ander uit boverstaande is ook te lezen in het artikel van de Gelderlander, Regio pagina 10, dd 22 april 2021: