Internationale detente en lijfelijke ontspanning

Het nieuws in de kranten bezorgt mij vrijwel dagelijks gevoelens van grote verontrusting. Syrië, Turkije, Koerden, Daesh (beter woord voor IS), Iran, Irak, Putin, Oekraïne, vluchtelingen, Arabische lente. En zo. Kortom: ik ben tamelijk bang. Niet zozeer van die ene vluchteling of desnoods 3000, maar voor de onbalans en spanning in onze wereld.

Maar, zult u nu zeggen, wat heeft dat met beweging en sport te maken? Want daar zou deze column over gaan, toch? Beste lezer. Alles. Zeker bij de bewegingssport (T’ai Chi) van waaruit ik schrijf. Ontspanning en balans hebben we overal nodig. In de wereld, ons landje, onze buurt, ons eigen lijf.  En over dat laatste wil ik het even met u hebben. Gelukkig, niet? We gaan hier niet de wereld verbeteren, maar onszelf.

Op de fiets. Wind en stormvlagen tegen en dan ook nog vals plat. Van Brakkenstein naar de stad zo ongeveer bij de studentenflats op de Heijendaalseweg. Of vlak bij het Erasmus gebouw als je pech hebt. Windkracht 8 vaak. Bijna iedereen zie je dan heftig worstelen met bovenlijf, schouders, armen. Alsof je die nodig hebt om tegen de wind in vooruit te komen. Maar dat IS helemaal niet zo. Niets boven je middel en je benen heb je nodig! We fietsen met onze benen. Toch? Wel dan. Neem jezelf voor om als je weer eens tegen die wind en/of heuvel op moet (al eens naar de Maartenskliniek gefietst vanuit Brakkenstein?) te gaan fietsen met je benen. Die je desnoods aanstuurt vanuit je heupen, maar niet, en nog eens groot en dikgedrukt NIET vanuit je schouders! Hoe je dat voor elkaar krijgt? Ontspan zo gauw je voelt dat je (extra) kracht moet gaan leveren. Ontspan met name je schouders! En moet je dán eens voelen wat er gebeurt! (Ik heb mezelf inmiddels zover dat ik onmiddellijk en zonder erbij na te denken mijn schouders ontspan als ik wind tegen heuvel op moet.) Alsof je extra fietskracht krijgt!

En dat is nou het mooie. Ontspanning brengt ons (en de wereld) onvermoede mogelijkheden.

Mocht dat je aanspreken: iedere donderdagochtend zijn er  workshops T’ai Chi in Heumensoord. En iedereen is daarbij welkom. Voor meer informatie kijk op www.taichinijmegen.nl