T’ai Chi als geneesheer bij ongelukjes.

Huiskamer bezaaid met plinten en kastdeurtjes. Gootsteen verstopt. Alle lades eruit, want we moeten bij de afvoer. Met zware la vol bestek struikel ik over 3 meter lange plint. Had hem gewoon niet gezien. Ik weet dat ik ga vallen. Zet tijdens de val nog gauw de la op een tafeltje. Knal vervolgens met ribben op de houten leuning van stoel. Pijn. Weg lucht. Tot zover de ellende die een beoefenaar van T’ai Chi eigenlijk niet zou mogen overkomen (wees met volle aandacht bij wat je doet en waar je loopt!). Maar vervolgens dankbaar gebruik gemaakt van alle goeds wat de T’ai Chi dan toch nog kan bieden. Daar gaan we.

Ken je dat? Met je fiets tegen de vlakte en dan in de val de bel in je ribben krijgen? Of met je ribben op een bouwwerk van je kinderen, enzovoort. Gedaan is het met lachen, hoesten, al helemaal niezen, en met een beetje pech ook bijna met ademhalen! En nou komt het: voel je je afgesneden van je ademhaling? Zit de pijn links? Adem dan met rechts cq andersom! Dat kan! Hier willen we even de ademhaling snappen. Met tussenrib- en borstspieren maak je je borstkas groter. Daardoor geef je je longen meer ruimte, er ontstaat onderdruk in en ze lopen vol. Zo is het en niet andersom! Wel: je linker borstkas kun je onafhankelijk van de rechter doen uitzetten en inkrimpen. En andersom. En daar zit ‘m de clou. Pijn in rechts? Adem met links! Of andersom.

Dat was één. Benauwdheid en paniek overwonnen. Handig is het daarbij te ontspannen. En dan aan de gang. Waar zit de pijn precies? Welke rib of ribben zijn gekneusd? (als dieper ademhalen aan de gewonde kant niet meer gaat kunnen ze ook gebroken zijn). Wat kun je nog wel en wat absoluut even niet? Wanneer ga je door de grond en wanneer niet? Er is een hoop wat je nog kunt! Na dat onderzoek en voor het slapen gaan toch maar een pilletje ibuprofen slikken.

En de volgende morgen het bos in voor de wekelijkse workshop t’ai chi plus (cardio en spiertraining). Het rest-pijntje getrotseerd en er, vergeef me de mogelijk zweverige term, doorheen gelopen. Daarna is het wonder voor 90% geschied. Vraag me niet hoe, maar ik weet me bevrijd van de toch wel flinke beperkingen die ervóór speelden….

Wil je ook kennis maken met het vele goeds wat T’ai Chi te bieden heeft? Welkom in Heumensoord! Iedere donderdagochtend van 9:15 tot 10:15 gaan we daarmee aan de gang. (kruising Heijendaalseweg/Scheidingsweg)